Közösségi hírek, Parfümök

Az anyák megünneplésének napja

Az anyák megünneplésének napja

Az anyák megünneplésének napja

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.

Anna Marie Jarvis, aki 1914-re elérte, hogy az anyák napját nemzeti ünneppé nyilvánítsák az USA-ban és aki az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére

Pesterzsébeti iskolák vöröskeresztes csoportjai által felállított szobor az édesanyák tiszteletére (1933)

Édesanya gyermekével és az „Anyák megmentője”, Semmelweis Ignác szobra (a budapesti Szent Rókus Kórház előtt) Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték.

Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját Julia Ward Howe segítségével.

1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök 1914. május 9-i proklamációjával hazájában minden év május második vasárnapját az anyák hivatalos ünnepévé nyilvánította. (1914-ben május második vasárnapja, és így az Anyák Napjának első hivatalos megünneplése május 10. napjára esett.)

Sajnos azonban Anna Jarvis a népszerűsítésre fordított ideje miatt nem vette észre, hogy hamarosan az ünnepet „felkarolták” a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, amelynek hatására az gyorsan népszerűvé vált a kontinensen is. Az eredeti elképzeléshez képest – az élő és elhunyt anyák tisztelete – az ünnep eltolódott az ajándékozás, Jarvis véleménye szerint pedig főképp a virágkereskedők hasznának növelése irányába. További élete során oly hevesen tiltakozott az ünnep üzletiesedése ellen, hogy még a törvénnyel is szembekerült egy vehemens tüntetése során. Élete végére megbánta tettét és nem akarta nevét Anyák Napjával kapcsolatba hozni.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső Anyák Napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az Anyák napja országos bevezetésére. A szervezet lapjában így írtak a napról: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó «Anyák napját», ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.”

New Brand – Women 100ml EDP

1 890 Ft ( 1 488 Ft + ÁFA )
New Brand - Women 100ml EDP női Eau De Parfüm A kompozíciót a friss bergamot, a narancs, a grapefruit és a lédús dinnye nyitja meg.

New Brand – Eva 100 ml EDP Eau De Parfüm

1 789 Ft ( 1 409 Ft + ÁFA )
New Brand - Eva 100 ml EDP Eau De Parfüm A New Brand Eva EDP női illat már fejillatában különleges, amikor először fon körbe a csábító bolgár rózsával párosuló fekete ribizli frissítő aromája

New Brand – Fluo Sun 100ml EDP

1 890 Ft ( 1 488 Ft + ÁFA )
New Brand - Fluo Sun 100ml EDP Roberto Cavalli Paradiso jellegű női parfüm Fedezze fel az örömöt, melynek nincs vége! A New Brand Fluo Sun páratlan női parfüm olyan, mint az izgalommal és érzékiséggel teli földi paradicsom kulcsa. A Fluo Sun illat egy Földközi tenger partján fekvő luxus villába tett kirándulás és a nyíló virágokkal teli titokzatos szomszédos kert lenyűgöző felfedezésének romantikus történetét meséli el.

Rue Pergolese Gold 100ml női parfüm

2 990 Ft ( 2 354 Ft + ÁFA )
Rue Pergolese Gold 100ml női parfüm Rue Pergolese Gold 100ml női parfüm mesés illatával méltó Önhöz

Rue Pergolese Night 100 ml

2 990 Ft ( 2 354 Ft + ÁFA )
Rue Pergolese Night 100 ml Rue Pergolese Night 100 ml női parfüm Elegáns illat!

Pergolese Ottomane 100ml EDP női parfüm

1 990 Ft ( 1 567 Ft + ÁFA )
Pergolese Ottomane 100ml EDP női parfüm Összetétel: levendula, jácint, lonc, rózsa, szegfű, jázmin, ámbra, moha

Paris Riviera Passionate Women 100ml EDT

970 Ft ( 764 Ft + ÁFA )
Paris Riviera Passionate Women 100ml EDT Rejtélyes összhang, ami négy ellentétes illat fúziójából született meg

Paris Riviera Aileen 100ml EDT

970 Ft ( 764 Ft + ÁFA )
Paris Riviera Aileen 100ml EDT Egy különleges illat, különleges alkalmakra.

Paris Riviera Joelle 100ml EDT

970 Ft ( 764 Ft + ÁFA )
Paris Riviera Joelle 100ml EDT Hangsúlyozza ki nőies szépségét Paris Riviera Joelle 100ml EDT nap mint nap.
Vissza a Blog oldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.